Elektrische auto’s vs benzine-auto’s


Elektrische auto’s zijn er al op kleine schaal sinds 1850 en ze waren best populair in het begin van de 20e eeuw. En toch zijn ze verdwenen. De benzine-auto’s namen het over. Maar nu, meer dan 100 jaar later, nu het ecologische bewustzijn om de hoek komt kijken, lijkt de elektrische auto opnieuw tot leven te komen.


Zoals altijd zijn er veel kanten aan een verhaal. De elektrische auto wordt sterk geprezen door overheden. Minder CO2 uitstoot, dus beter voor het milieu. Maar is dat echt zo? Dat is moeilijk om te bepalen. Er komen veel verschillende aspecten bij kijken als je erover nadenkt. Laten we beginnen bij de productie van auto’s. De CO2 uitstoot van een elektrische auto is, door de productie van de accu, hoger dan die van een benzine-auto. Maar gezien de levensduur van een auto, is de uitstoot van een elektrische auto alsnog lager.

De productie en het gebruik van de accu is een ander verhaal. Benzine, zoals we allemaal weten, wordt gemaakt van beperkte natuurlijke grondstoffen. Dit maakt veel landen vaak afhankelijk van landen die deze kostbare grondstoffen bezitten. Maar, dit is hetzelfde verhaal voor lithium dat nodig is voor de lithiumaccu die gewoonlijk wordt gebruikt in elektrische auto’s. Je kan je dus afvragen of we de ene afhankelijkheid opgeven voor de andere.


Dan hebben we nog de prijs. Een elektrische auto is nog steeds veel duurder dan een benzine-auto in dezelfde klasse. Zelfs als je de prijs meerekent van de benzine die je nodig hebt totdat de garantie van de accu afloopt (160 000 km), heb je het prijsverschil nog steeds niet ingehaald. Maar, als je de auto least, betaal je minder belasting en spaar je dus veel geld uit. De prijzen zijn nog steeds zo hoog omdat de prijs van een accu ook nog steeds erg hoog is.

De rij-ervaring is vergelijkbaar met die van een benzine-auto, alleen veel stiller. Maar in plaats van erover te schrijven kan je beter eens een elektrische auto huren en hem zelf uitproberen.

De afstand die je kan afleggen met een elektrische auto is vrij kort. Hybride auto’s maken echter hun opmars op de markt en deze kunnen tot wel 500 km rijden dankzij de benzinetank die de elektrische motor ondersteunt. En met meer ondersteuning van de overheid worden nieuwe technieken ontwikkeld om de accuduur te verlengen. Je kan bijna overal tanken met een benzine-auto, maar laadpunten voor elektrische auto verschijnen op steeds meer plekken in de stad.

Het onderhoud van een elektrische auto lijkt iets goedkoper te zijn dan het onderhoud van een benzine-auto. De motor bestaat niet uit 1000 kleine onderdelen die stuk kunnen gaan. Eén van de weinige dingen, en ook nog het belangrijkste, is de accu die regelmatig vervangen moet worden. Op dit moment zijn de accu’s nog erg duur, maar met massaproductie in het verschiet, zullen de prijzen flink dalen.

Dus al met al is een elektrische auto milieuvriendelijker over de hele levensduur dan een benzine-auto. De oorspronkelijke prijs is misschien een beetje schokkend, maar als je de auto least, zal de waarde ervan stijgen en hoef je die prijs niet te betalen. Als afstand een probleem is, dan is de hybride oplossing een goede keuze! Dus als je lease afloopt, denk er twee keer over na voordat je een benzine-auto kiest en bekijk even de hybride en elektrische concurrentie! Ga voor Groen ☺

ATC

www.atc-c.com

#NL

1 view
ATC Design
wormerweg 4G-112, 1311 XB Almere
the Netherlands
KvK: 72065281
BTW: NL263226773B01
Join US
 
 
Become a Blogger / Influencer
Blogger traffic Program
 
Advertise with us
 
Sponsor & Partners
 
 
MyATC App